Digitale Infrastructuur Logistiek

Programma

Doelstelling en ambities

Het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) werkt aan de versnelde ontwikkeling en eerste adoptie van de Basis Data Infrastructuur (BDI).  Wie mag welke data inzien en hoe kan uitwisseling van informatie veilig plaatsvinden? Daar moeten afspraken over gemaakt worden op bijvoorbeeld juridisch, organisatorisch, semantisch en technisch vlak. De BDI is een open en neutraal afsprakenstelsel om digitaal en geautomatiseerd data met elkaar te kunnen uitwisselen op een veilige, vertrouwde en efficiënte manier. Oftewel: slimmer omgaan met het digitaal uitwisselen van data.

Partners

De partners van DIL in het programma zijn cruciaal voor een succesvolle uitvoering. DIL werkt samen met vooraanstaande bedrijven, overheid en organisaties in de logistiek. Door deze samenwerking is DIL in staat een voortrekkersrol te spelen in technologische ontwikkelingen en kunnen de doelstellingen van DIL gerealiseerd worden.

Living Labs

DIL test in Living Labs nieuwe manieren om data te delen met de BDI binnen logistieke ketens. Aan de hand van praktijksituaties wordt direct getoetst of iets werkt of niet. Dit betekent dat er met een echte casus wordt gewerkt. Door te experimenteren en direct te leren, wordt snel resultaat geboekt worden ketenpartners aangemoedigd om ook op deze manier data te delen.

 

Logistiek Digitaal

Logistiek Digitaal is een programmaonderdeel van DIL en ondersteunt mkb-bedrijven in de Nederlandse logistiek. Om voor nu en in de toekomst ‘digitaal klaar’ te zijn, is het van belang dat een bedrijf effectief digitaal kan samenwerken. Hiervoor is een stevige basis vereist. Logistiek Digitaal helpt mkb’ers in transport en logistiek met het aanleggen van deze basis.

Achtergrond programma

Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)

 

Het programma Digitale Infrastructuur Logistiek is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. DIL wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds (NGF) en het bedrijfsleven. De uitvoering van het programma is belegd bij Stichting Connekt en loopt van 2023 tot en met 2027.